Sedumrollen

sedumrollenSedumrollen zijn opgerolde sedummatten die bedekt zijn met vetplantjes. Ze kunnen heel eenvoudig worden aangebracht op platte of licht hellende daken. Daardoor kan er ontzettend snel een mooi groendak op een gebouw worden aangebracht.

Sedummatten: een slimme manier om daken te vergroenen

Er zijn veel verschillende manieren om een groendak aan te leggen. Je kunt er voor kiezen om handmatig planten aan te brengen. Dat kan flink wat werk en geld kosten. Een snellere oplossing is het bestellen van voorbereide sedummatten. Deze matten zijn al bezet met vetplanten, gemaakt van bijvoorbeeld kokosmat, die op het dak kunnen worden gelegd, waardoor er snel een goed beworteld groendak ontstaat. Omdat de matten bij levering opgerold zijn wordt er ook wel van rollen gesproken.

Een groendak is goed voor je huis en voor de natuur

Een groendak is een ecologisch verantwoorde manier van dakbedekking. Het dak heeft gunstige effecten op je leefomgeving, je portemonnee en op de natuur. Groene daken isoleren een woning, waardoor het ‘zomers koeler blijft en je ‘s winters minder hoeft te stoken. Het koelt de directe omgeving van het huis met een paar graden en maakt de lucht vochtiger. Een groendak zuivert de lucht, vangt fijnstof weg, en neemt CO2 op. Op een met bloeiende planten bezet dak komen insecten en vogels af. Een groendak ziet er goed uit en maakt indruk op bezoekers en voorbijgangers. Het verhoogt de waarde van je huis, en maakt recreatie op het dak aangenamer.

Sedum: een echt overlevertje

Sedummatten zijn bedekt met kleine vetplanten uit het geslacht Sedum. De soorten die hier gebruikt worden blijven laag, in tegenstelling tot de grote Hemelsleutels uit hetzelfde geslacht. De lagere soorten komen meestal van nature in rotsgebieden voor. Daar kan het zomers intens heet worden en ‘s winters bitter koud. Het waait er hard, vloeibaar water kan wekenlang afwezig zijn, en houvast vinden is vaak moeilijk. Sedumplanten zijn in staat om al deze omstandigheden aan te kunnen. Hun belangrijkste aanpassingen daarvoor zijn hun dikke bladeren, waarin ze vocht op kunnen slaan voor barre tijden. Ook blijven ze gedrongen van vorm tegen heftige wind, hebben ze sterke wortels voor een goed houvast, en zijn ze bestand tegen vorst. Al deze eigenschappen maken de plantjes een ideale beplanting voor een dak, waar ook extreme omstandigheden voorkomen.

Hoe leg je sedummatten aan?

Voordat je de sedummatten kunt aanleggen, moet je zorgen dat er geen schade aan je dak of problemen met waterafvoer kunnen ontstaan. Afhankelijk van de conditie van je dak moet je het dak eerst bedekken met een beschermdoek, een waterdichte folie en/of een worteldoek. Op deze lagen komt een dunne laag aarde, het substraat waarin de plantjes gaan wortelen. Een dikte van een paar centimeter is voldoende. Bovenop de aarde kunnen dan de sedummatten worden uitgerold. Eventueel kunnen die met een stanleymes op maat worden gesneden.  Om te zorgen dat het dak goed blijft afwateren moeten de dakranden van grof grind worden voorzien. De afvoer naar de regenpijp heeft ook een grof draadrooster nodig. Grind kan je ook toepassen op plekken waar de sedum niet mag groeien, zoals tegen muren en onder loodslabben.

Zorgen dat de beplanting aanslaat

De planten op de matten hebben een paar weken nodig om in het eronder gelegen substraat te wortelen. Tijdens deze tijd is het van belang dat het geheel goed nat blijft. Als er vaak regen valt is dat makkelijk, als het droog blijft moet je het dak regelmatig bespuiten met een tuinslang. Na een week of vier zijn de plantjes goed geworteld. Ze kunnen nu droogte overleven en sproeien is niet meer nodig.

Het onderhoud van het dak

De planten op de sedummatten kunnen uitstekend tegen droogte. Water geven is dus in principe onnodig: zelf een paar maanden droogte krijgt deze harde planten niet klein. Bemesting is ook niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor sterkere groei en betere bloei. Twee keer per jaar kan je even het dak op gaan om te bemesten, onkruid te verwijderen, en te heftig gegroeide planten bij te snoeien. Verwijder dan meteen eventuele zaailingen van bomen, bladval die de waterafvoer kan blokkeren, en andere problemen.

gd

De schoonheid van een klein kruipend plantje

De plantjes op de matten zijn zorgvuldig gecombineerd en samengesteld. De verschillende soorten bloeien afwisselend en in verschillende jaargetijden. Zo kan je van de late lente tot in de herfst genieten van de prachtige stervormige bloemen van de Sedum. De bloemen variëren in kleur: wit, geel, roze en rood. Niet alleen de bloemen zijn mooi: elke soort vetplant heeft zijn eigen typische bladeren en stengels. Naaldvormig, eirond, gekarteld, in kleine rozetjes en veel andere aantrekkelijke vormen. Bovendien variëren ook de bladeren wild in kleur en tekening. De kleur verandert ook naarmate het seizoen vordert en het droge of vochtiger is. En dan hebben we het nog niet gehad over de zwermen vlinders, bijen, vogels en andere leuke en nuttige dieren die de bloemen aantrekken. De planten blijven grotendeels groen in de winter. Zo kan je in elk seizoen genieten van een prachtige en natuurlijke dakbedekking.