Sedumpluggen

sedumpluggenSedumpluggen zijn sedumplanten die direct in de aarde van een groendak geplant worden. Doordat ze al wortels ontwikkeld hebben zullen ze snel aanslaan en stevig vastgroeien in het substraat. Deze pluggen kunnen gebruikt worden voor de aanleg van een nieuw groendak. Ook zijn ze geschikt om een bestaand groendak een sterke nieuwe aanplant te geven.

Sedum: een oersterk plantje

Er zijn veel verschillende soorten van het vetplantje Sedum. De naam “vetplant” duidt op de bladeren, die gevuld kunnen worden met vocht. Dat is meteen de reden voor de populariteit van Sedum op groendaken: hij is ontzettend goed bestand tegen droogte. Net als bij een cactus kan de plant weken of zelfs maanden op zijn vochtreserves teren. Hierdoor heeft een groendak geen bewatering nodig, zelfs niet tijdens een hete en droge zomer. De bladeren zijn ook voorzien van een waslaagje, wat verdamping tegengaat. Behalve tegen droogte is Sedum ook bestand tegen vorst, storm, voedingsarme grond, en andere omstandigheden die de meeste normale planten niet overleven. Dat maakt deze vetplant uitstekend geschikt als plugplant voor een groendak.

Sedumpluggen in trays: goedkoop en snelgroeiend

Planten kunnen in afzonderlijke potten gekweekt worden, maar een snellere manier om veel jonge planten te krijgen is het kweken op tray. De planten staat hierbij in afzonderlijke vakjes van een tray. Doordat de trays groot zijn, is verplaatsen en transport makkelijk en goedkoop. De zogenaamde plugplantjes die deze kweekmethode oplevert zijn jong, maar hebben al een redelijk ontwikkeld wortelstelsel. Ze kunnen direct in de aarde gezet worden, waar ze meestal goed aanslaan en snel verder groeien. Het duurt één a twee jaar voordat een dakbedekking met Sedumpluggen als volgroeid kan worden beschouwd.

Plugplanten kiezen voor je dak

Een tiental trays met plugplanten kunnen je hele dak vergroenen. Om te beginnen moet je kiezen tussen de verschillende soorten planten. Bij Sedum heb je de keuze uit veel verschillende aantrekkelijke kleuren van bloemen en bladeren. Stel hierbij het kleurenschema van je eigen voorkeur samen, alsof het een echte tuin betreft. Sommige soorten Sedum lijken op kleine cactusjes, andere hebben bladrozetten. De kleur van de bladeren varieert van licht-tot donkergroen, blauwig of grijs, en roze, paars of bruin. Al deze kleuren wisselen per plant en met het seizoen. En de prachtige nectarbloemen variëren al even sterk, van wit en geel tot roze en paars. Er is een tweedeling in al deze soorten. Sommige ervan groeien langzaam en zijn wintergroen, andere groeien snel maar laten hun blad vallen. Het is verstandig om trays van deze soorten te combineren. Zo krijg je een dak dat snel mooi volgroeid, en in de winter toch mooi blijft.

Een bestaand groendak beplanten met Sedumpluggen

Sedumpluggen worden direct geplaatst in het substraat van het groendak. Als je al een groendak hebt, maak je eenvoudig met een  schepje of pootstok gaten voor je nieuwe planten. Zorg hierbij voor een goede afwisseling van langzame en snelgroeiende soorten. De plugplantjes zijn klein, dus je kunt er zo’n twintig a dertig kwijt per vierkante meter. Het beste moment voor de aanplant is de lente. Maar de plantjes zijn sterk genoeg om ook in de lente of in de herfst een nieuwe standplaats te krijgen. Geef ze overvloedig water na het planten met een tuinslang. Hierdoor slaan de wortels snel aan en verankeren ze de plant stevig in het substraat.

Een nieuw groendak aanleggen en beplanten

Ga je een nieuw groendak aanleggen? Dat is niet heel moeilijk, maar dan dien je een aantal stappen te doorlopen voor een goed resultaat. Om te beginnen mag je dak niet (sterk) hellen, anders zakt je substraat weg. Een hellend dak moet eerst van een raster worden voorzien. Bekijk dan of je eerst een waterkerende folie en/of een worteldoek over het dak moet aanbrengen. Is het dak al waterdicht en bestand tegen wortelgroei, dan kan je volstaan met een drainagefolie. Hierop komt een laag substraat, ofwel aarde. De dikte is afhankelijk van de planten die je erin kwijt wilt. Blijft het bij Sedum en andere lage planten, dan is 5 cm dik genoeg. Wil je ook struikjes en hogere bloemplanten neerzetten, dan heb je een dikkere laag substraat nodig. Aan de randen en bij de afvoerpijp mag geen substraat komen. Leg hier een laag grind van 10 a 15 cm breed voor de afwatering, en installeer een rooster in de afvoer.  Nu kan je de Sedumpluggen uit hun tray halen en direct in het substraat zetten. Druk ze goed aan in de aarde, zodat er geen holle ruimtes overblijven.

gd

Onderhouden van een groendak met plugplanten

De planten op een groendak zijn gekozen om hun lage behoefte aan onderhoud. Je kunt ze bemesten, maar het is niet nodig. De meeste sedum-soorten groeien goed op arme grond. Het is verstandig om twee keer per jaar het dak op te gaan. Gebruik dit uitstapje om onkruid en jonge boompjes weg te halen, en afval uit de afwatering en randen te verwijderen. Je kunt dan ook uitgebloeide stengels van de planten verwijderen en desgewenst snoeien. Maar in principe heeft een groendak gewoon nauwelijks aandacht nodig.