Sedum Herbstfreude

De Sedum Herbstfreude is één van de mooist bloeiende sedum-soorten. De plant wordt vrij hoog, en is daardoor vooral op zijn plek in een daktuin of groendak met een dieper substraat en andere hoge planten. Door zijn eigenschap om vocht vast te kunnen houden is deze vetplant onderhoudsarm.

Een grote Hemelsleutel voor border, tuin en het uitgebreidere groendak

sedum herbstfreudeDe Sedum ‘Herbstfreude’, ook wel ‘Autumn Joy’ genoemd, is een sterke en mooie vetplant. Zowel de bladeren als de enorme bloemschermen zorgen voor een wirwar van kleur op het dak. De plant wordt, net als andere hoge sedum-soorten met groot blad en rijke bloei, ook wel Hemelsleutel genoemd.  Zoals alle sedum-soorten is de Herbstfreude goed bestand tegen slechte condities. De plant is vorstbestendig, overleeft hitte en sterke wind, en is vooral in staat om water op te slaan. Dat gebeurt in de grote, vlezige bladeren waarop een waslaag ligt tegen verdamping. Door dit vermogen kan de planten hete zomers en lange perioden zonder regen doorstaan.

Mooi en groot blad

Sedum ‘Herbstfreude’ heeft bladeren die lichtgroen beginnen en in de loop van de zomer verkleuren naar een diep donkergroen of blauwgroen. De bladeren zijn hol en aan de randen opgewipt, en hebben daardoor de vorm van een lepel. De randen van de bladeren zijn voorzien van een subtiele karteling. Het blad valt in de late herfst af en wordt de volgende lente opnieuw gevormd.

Enorme bloemtrossen die maximaal bestuivers aanlokken

Het mooiste aan de Herbstfreude is waarschijnlijk zijn bloei. De plant produceert lange bloeistengels met bloemschermen. Daarop bevindt zich een weelde aan prachtige, roze sterbloemen. Ze geven het dak enorm veel kleur, en contrasteren prachtig met de diepgroene bladeren. De stengels kunnen eventueel ook als snijbloem worden gebruikt en blijven dan wekenlang mooi. De Herbstfreude heeft een lange bloei, van augustus tot oktober. Zoals de naam al zegt geven de  roze bloemen de dorre herfsttuin een welkome infusie van kleur. Ook na de bloei zijn de verdorde bloemstengels nog een aantrekkelijk gezicht, zeker na de eerste sneeuwval.

Een echte insektenlokker

De bloemen van Sedum ‘Herbstfreude’ produceren veel nectar en zijn daardoor heel aantrekkelijk voor vlinders, bijen, zweefvliegen en andere bestuivende insecten. Die lokken op hun beurt weer rovende insecten, vogels en vleermuizen aan. Ook zorgt de plant voor schaduw en beschutting voor kleinere dieren. Door de schaduw en de vochtsparende eigenschappen van de plant verbetert hij het microklimaat ter plekke. Het aanplanten van dit ras is door dit alles een goede manier om de natuurwaarde van een tuin of groendak te vergroten.

Sedum ‘Herbstfreude’ planten op een groendak

De plant wordt 40 a 60 centimeter groot en is daardoor vooral op zijn plaats in een tuin of op een intensief groendak. Dat is een uitgebreid groendak met een diepe laag substraat (meer dan tien centimeter) en andere hoge plantensoorten, zoals struiken, bloemplanten en zelfs boompjes. Op een eenvoudiger (extensief) groendak waar vooral lagere Sedums groeien kan de plant eventueel ook worden neergezet. Er is dan wel een risico dat de forse bossen van de Herbstfreude de kleinere vetplanten overvleugelen.

Aanplanten van dit ras

De Herbstfreude is warmteminnend en is op zijn plek in de zon of in de lichte schaduw. Plant ongeveer zes planten per vierkante meter. Deze Hemelsleutel geeft de voorkeur aan niet al te vruchtbare grond. Je kunt hem planten in speciale grond voor vetplanten, of zelf een aardemengsel maken dat zand of steenslag bevat. Na de aanplant dien je goed water te geven. Zorg dat het dak in de weken na het planten vochtig blijft, zodat de plantjes goed kunnen wortelen.

Snoeien en bemesten

Sedum ‘Herbstfreude’ wordt vrij hoog, maar hoeft toch niet gesnoeid te worden. Alleen als je de uitgebloeide bloemstengels onaantrekkelijk vindt kan je het dak opgaan om ze te verwijderen. Het is in de eerste paar jaar niet nodig om deze plant te bemesten. In feite kan bemesting er voor zorgen dat de bossen zo hoog worden dat ze uit elkaar vallen. Dat is geen aantrekkelijk gezicht. Na een paar jaar kan de substraatgrond van het groendak uitgeput raken. Een teken daarvan is vaak dat er mos gaat groeien. Dan kan je de grond twee keer per jaar bemesten met groendakmest. Voeg eventueel wat tuinkalk toe tegen de mosgroei. Mos houdt daar niet van, Sedum wel.

Vermeerdering door splitsen

De makkelijkste manier om meer plantjes van de Herbstfreude te krijgen is door de bossen te splitsen. Kies daarvoor goed doorwortelde en forse, gezonde planten uit. Snijd of steek de kluit doormidden (pas op voor het onderliggende dak!). De gedeelde plant kan dan elders worden herplant. Geef voldoende water om de wortels weer te laten aangroeien.

Combineer Sedum Herbstfreude met hogere planten

Op een groendak kunnen deze grote Hemelsleutels kleinere bodembedekkers gaan overwoekeren. Plant ze het liefst samen met wat hogere planten (varens, kruiden, bloemplanten) die zelf vrij fors worden. Als je nóg meer vlinders en andere bestuivers wilt aantrekken, combineer de plant dan met andere nectarplanten. Goede opties zijn lavendel, ijzerhard, aster en vlinderstruik.