Sedum Purple Emperor

Sedum Purple Emperor is een hoge en rijk bloeiende vetplant die ideaal is voor warme standplaatsen. De opvallende kleurcombinatie van de donkere bladeren en zachtroze bloemschermen maken dit een populaire keuze voor groendaken.

Een opvallende verschijning

sedum purple emperorDe plant wordt aangeplant vanwege zijn unieke kleuren en uitbundige bloei. Hij bereikt een hoogte van 50 centimeter en bloeit in de nazomer, op een tijd dat andere planten uitgebloeid raken. Een alternatief voor deze cultivar is de Sedum ‘Herbstfreude’. Ook deze cultivar heeft een zeer donker blad, maar kortere bloemstengels.

Intens donker blad

Het meest opvallende kenmerk van deze “purperen keizer” zijn de diep blauwpaarse bladeren. De stevige, gekartelde bladeren hebben een elegante satijnglans en zijn daardoor een lust voor het oog. In eerste instantie zijn ze groen, verkleuren tijdens de zomer naar paars, en eindigen het seizoen met een donkere chocolade-achtige tint. Dit prachtige blad vormt een sterk contract met de zalmroze bloemen van de plant.

Zachte bloemenpracht

Deze plant bloeit weelderig in augustus en september. Op lange dieprode bloemstengels ontwikkelen zich grote, naar de hemel gerichte bloemschermen. De kleur van de kleine stervormige bloemen varieert van zalmroze tot ‘hot pink’. Ook na de bloei, in de herfst, bieden de strokleurige bloemschermen nog een aantrekkelijke aanblik.

Een toevallige aanwinst

Het is bijzonderlijk moeilijk om Sedum-soorten gericht te kruisen. Nieuwe cultivars ontstaan dan ook vaak bij toeval. Zo is het ook gegaan met Purple Emperor – zo’n 20 jaar geleden werden in een rotstuin zaailingen met een typisch donker blad ontdekt. Nu is de Purple Emperor één van de populairste Sedums. Er zijn inmiddels nieuwere cultivars met nóg donkerder blad, maar die zijn vaak nog gevoelig voor ziekten en schimmelinfecties.

Purple Emperor op een sedumdak

De plant komt geheel tot zijn recht op een sedumdak op het zuiden. Door de intens donkere bladeren heeft de plant een vrij grote behoefte aan zon. Maar het is een sterke plant, die met verschillende vochtcondities om kan gaan. De dikke bladeren slaan voldoende vocht op om hete, zonnige zomers te overleven. En bij heftige regenval gaat de plant niet schimmelen of rotten, zolang de grond gedraineerd is.  Deze cultivar bloeit zonder uitzondering rijk.

Bemesting overbodig

Bij het planten van de Purple Emperor is het belangrijk dat er geen al te voedselrijke grond gebruikt wordt. Sedums zijn afkomstig uit arme, rotsachtige condities en hebben dus geen mest of rijke grond nodig. Meng bij het aanplanten liefst een deel zand door de grond.

De plant vermenigvuldigen

Wil je de oppervlakte van je groendak uitbreiden? Of vind je de plant zo mooi dat je hem wilt overplanten naar je tuin? Dan kan je de plant eenvoudig splitsen. April en mei zijn daar de aangewezen maanden voor – de plantdelen zullen dat jaar nog steeds uitstekend bloeien. Steek een deel van de stengels met wortel en al af, en plant ze over in een mengsel van half compost en half zand.

Goede plantcombinaties

Deze mooie plant combineert op het groendak fantastisch met planten die een tegenwicht bieden aan het donkere blad. Bijvoorbeeld lichtgekleurde bloemen zoals margrieten en klaprozen, siergrassen zoals struisriet, en sierui (Allium) Ook de hogere sedumsoorten met lichtgroen blad en witte of gele bloemschermen zijn ideaal. Houd wel rekening met de forse hoogte van de Purple Emperor. Overigens heeft de plant niet de neiging om zijn buren te overwoekeren.

Magneet voor bestuivende insecten

De zachtjes wiegende bloemschermen zijn onweerstaanbaar voor vlinders en bijen. Daarmee levert de plant een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van de stand van nuttige insecten. Ook komen er veel zweefvliegen op de bloemen af. De larven hiervan zijn belangrijke predatoren van huisvlieglarven. Zo vormt deze plant een indirecte bestrijder van ongedierte in de stad.