Sedum Sieboldii

Sedum sieboldii is een halfhoge sedum en een uitstekende bodembedekker. Deze vetplant wordt vooral gewaardeerd om zijn mooi gerande en gekleurde blad.

Een halfhoge vetplant voor alle soorten gebruik

sedum sieboldiiDe Sieboldii wordt ongeveer twintig tot dertig centimeter hoog. Dat is tussen de lage bodembedekkers zoals Sedum acre en de hoge hemelsleutels zoals Sedum telephium in. Dit kruidachtige plantje is altijd mooi om te zien en past op bijna elk groendak. De Sieboldii is bladverliezend.

Mooie bladvorm

De typerende bladeren van de Sieboldii zijn misschien wel de belangrijkste attractie van deze sedum. Aan de vrij rechte uitwaaierende stengeltjes verschijnen ronde rozetten van vlezige blaadjes. Bijna altijd zijn die versierd met een subtiel, regelmatig kartelrandje of met ronde lobjes. De kleur is variabel: bij de meeste rassen zijn de bladeren mooi grijs tot blauwgroen gekleurd, vaak met een paarsrood randje. Ook zijn er cultivars met donkergroene bladeren, al dan niet met gele tekeningen. Onderaan de stengels kunnen de bladeren verkleuren naar licht tot intens rood. De stengels kunnen, ook afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden, dicht of dun bebladerd zijn.

Forse bloemschermen

De bloei van de Sieboldii is voor veel mensen waarschijnlijk minder belangrijk dan de aantrekkelijke bladgroei. Toch mag die er ook wezen. De bloemen groeien direct aan de plant; er is geen aparte groenstengels. De bloemen bevinden zich in een soort bol (als bij een sierui) en zijn licht- tot middelroze. Het voordeel van de plant is dat hij lang bloeit en in een periode dat kleur in de tijd schaars wordt: van augustus tot oktober.

Langzamere groei dan andere sedums

De Sieboldii is geen moeilijke plant, maar groeit wel merkbaar langzamer dan zijn enthousiaste verwanten. De plant heeft meer jaren nodig om zijn volle formaat te bereiken, en hij moet dan ook niet in de buurt van woekerende planten worden gezet. Aan de andere kant heb je het voordeel dat de Sieboldii zelf geen andere planten zal overgroeien. Overigens is deze sedum verder prima bestand tegen zon, vorst, zeewind en uiteraard tegen droogte.

Sieboldii laten groeien op een groendak

Net als de meeste sedums is deze soort thuis op een sedumdak of groendak. De vlezige bladeren en compacte groei beschermen de plant tegen droogte. In de dikke bladeren wordt water opgeslagen en bewaard voor slechte omstandigheden. Ook hebben de blaadjes een waslaagje, waardoor verdamping wordt tegengaan.

Aanplant: niet te zuinig

Zet deze sedum op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. Zorg voor grond die arm is. Je kunt zelf geschikte grond maken door potgrond te mengen met zand of steensplit. Een goede afwatering is belangrijk. Omdat de plant niet zo’n snelle groeier is, kan je er wel tien per vierkante meter planten.

Beschermen tegen overwoekering

De verzorging van deze sedum is eenvoudig. Het plantje is opgewassen tegen de omstandigheden op een groendak. Zowel droge zomers als strenge winters zijn geen probleem. Bemesting is niet welkom: deze plant groeit het best in grond die arm is aan voedingsstoffen. Het enige wat je misschien soms moet doen, is al te enthousiast groeiende buurplanten snoeien, zodat de Sieboldii tot zijn recht kan komen.

Vermeerderen is simpel

Zoals zijn verwant de muurpeper laat ook deze sedum zich heel makkelijk vermeerderen. Je kunt een aantal stengels met wortels en al uitsteken en verplanten. Ook kan je de plant vermeerderen door middel van bladstek. Snij een stengeltje of blaadje af, en leg dit op een schoteltje met water in de vensterbank. Plant het stekje zodra zich worteltjes van een paar centimeter lang hebben ontwikkeld.

Combineren met andere planten

Vanwege de trage groei en de geringe hoogte moet je de Sieboldii tactisch combineren met andere planten. Woekeraars zoals de muurpeper kunnen deze mooie plant overvleugelen. Lage kruiden, grassen en bloemplanten, zoals Lithodora (steenzaad), tijm, Dianthus (anjer) en Briza (bevertjes) zijn goede opties.