Sedum Matrona

sedum matronaSedum spectabile ‘Matrona’ wordt ook wel Roze Hemelsleutel genoemd. Ook staat hij, net als andere Sedum-soorten, bekend als Vetkruid. Het is één van de aantrekkelijkste vetplanten. Zoals je aan de naam al ziet is het een cultivar, eigenlijk een kruising van de Sedum spectabile – geen aparte soort dus.

Over deze Sedum-soort

Sedum Matrona is een late bloeier (september t/m oktober) en is een vrij grote Sedum-soort, die hoogten van 60 tot 75 cm bereikt. Vanwege de late bloeitijd is deze soort een gewaardeerde plant om in de herfst voor extra kleur te zorgen. Al met al is dit een mooie en grote vetplant, die uitstekend geschikt is voor gebruik op een groendak.

Grote aantrekkelijke bladeren

Het blad is groot, mooi, en verandert in de loop van het seizoen van kleur. In de lente zijn de jonge bladeren lichtgroen. Langzaam verkleuren ze tijdens de zomer naar diep donkergroen, en ten slotte naar een typische blauwgrijze kleur. De kleur van het blad vormt altijd een contrast met de dieprode stengels. Als de winter begint vallen de bladeren van de plant af.

Een weelderige herfstbloeier

De plant bloeit in de late zomer en in de herfst. De forse bloemtrossen met stervormige bloemetjes zijn aantrekkelijk en bloeien weelderig. Na de bloei sterven de bloemstelen af.

Geschiedenis van deze cultivar

De naam “Hemelsleutel” wijst erop dat de grotere soorten Sedum tot de oude Hollandse tuinplanten behoren. Deze cultivar bestaat echter pas sinds de jaren 90. De populariteit van de plant nam sinds het ontstaan snel toe, en tegenwoordig is hij in de meeste tuincentra verkrijgbaar. In 2000 werd de plant uitgeroepen tot Nederlandse plant van het jaar.

Gebruik op een groendak

Zoals de meeste vetplanten heeft deze cultivar weinig tot geen verzorging nodig. In de vlezige bladeren slaat de plant water op, zodat uitdroging bijna nooit voorkomt. Alleen als je de plant wilt splitsen, snoeien of herplanten hoef je er iets aan te doen.

Een echte zonaanbidder

Deze Sedum is warmteminnend en voelt zich goed thuis in de zon op de zuidkant van borders, tuinen en groendaken. De plant groeit het beste op niet al te arme grond, en heeft geen schaduw nodig. Vanwege het flinke formaat is het belangrijk deze soort niet al te krap te planten. Zorg voor ongeveer 30 centimeter afstand tussen de exemplaren.

Eenvoudige verzorging

  • Soms gaan de stelen van de plant hangen, wat een rommelig effect oplevert. Dat kan gebeuren als de grond te rijk is, waardoor de bloei te weelderig wordt. De oplossing om de plant te herplanten op armere grond. Of knip de stengels in de late lente halverwege af, zodat de bloemschermen compacter en lichter blijven.
  • Je kunt de planten verplanten van de lente tot de vroege zomer. Je kunt de wortels gewoon met kluit en al uitgraven. Dit is ook een mooi moment om de plant te splitsen: steek eenvoudig een wortelkluit doormidden en herplant de afzonderlijke delen. Zorg dan dat allebei de delen een mooie hoeveelheid wortels en stengels bezitten.

Combineren met andere planten

Deze plant laat zich op een sedumdak probleemloos combineren met andere Sedum-soorten en met andere (vet)planten. Vooral met andere hoge bloemplanten zoals siergrassen, prachtriet (Micanthus), steentijm (Calamintha), pimpernel (Sanguisorba) en zonnehoed (Echinacea).

Snoeien van de stengels

Je kunt na de bloei, zo rond oktober-november, eventueel de uitgebloeide stengels verwijderen. Maar dat is niet noodzakelijk voor de gezondheid van de plant. En eerlijk gezegd zien de uitgebloeide stelen er ook behoorlijk decoratief uit. Het is dus jouw keuze of je ze wilt verwijderen of niet!

Aantrekkelijk voor vlinders

Behalve het aantrekkelijke uiterlijk biedt de plant nog meer voordelen. Het vrij uitgebreide wortelstelsel helpt om het substraat en de vegetatie van het dak bij elkaar te houden. En de grote trossen bloemetjes trekken ontzettend veel vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan.