Sedum cassette

sedum casetteEen groendak aanleggen met sedumcassettes is een makkelijke en snelle manier om een groendak aan te leggen. Met deze trays met voorgekweekte plantjes hoef je geen seizoen te wachten op een mooie dakbedekking – je groendak ligt er meteen.

Wat is een sedum cassette?

Een sedumcassette is een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag gevormd wordt door vetplantjes. Deze zijn al goed geworteld en vormen daardoor een instant groene dakbedekking. De cassettes kunnen aan elkaar worden vastgeklikt, waardoor ze als puzzelstukken in elkaar vallen. Daardoor gaat het aanleggen van een groendak snel.

Hoe ziet een sedumcassette eruit?

De bak van een sedumcassette is gemaakt van sterk plastic of een soort schuim. Daarop zit drainagefolie die overtollig water afvoert, en daar bovenop zit substraat. In dit substraat (een soort aarde) zijn vetplantjes geplant. Deze cassettes of trays zijn vierkant of rechthoekig, en meestal ongeveer een kwart vierkante meter groot. Een vierkante meter dak bedekken kost gemiddeld rond de 40 a 50 euro.

Welke planten zitten er op een sedumcassette?

Zoals de naam als zegt, vooral plantjes van het geslacht Sedum. Dit geslacht, ook wel Vetkruid of Hemelsleutel genoemd, bevat veel soorten. Op de cassettes worden meestal de lagere soorten Sedum gebruikt. Voorbeelden zijn Sedum hispanicum, S.album, S.exangulare en S. acre (muurpeper). Andere planten die soms gebruikt worden zijn Saxifraga, Sempervivum en andere vetplanten.

Waarom worden deze planten gebruikt?

Sedum-soorten groeien in het wild vooral in rotsgebieden. Daar is de grond arm, water schaars, de wind hard en de zon fel. In de winter vriest het er stevig. Precies de condities die we ook op een Hollands dak aantreffen. Deze vetplanten hebben speciale aanpassingen waardoor ze met deze ruige omstandigheden om kunnen gaan. De stengels zijn kort tegen de wind en de blaadjes zijn vlezig, waardoor ze vocht kunnen opslaan. Door dit soort aanpassingen kunnen de plantjes uitstekend overleven op een groendak.

Wat weegt een sedumcassette?

Door het gebruik van lichte materialen en een vrij dunne laag substraataarde is het gewicht van een sedumcassette beperkt. Ook als die door regenval helemaal doorweekt is. Een dak van deze cassettes weegt niet meer dan 60 kilo per vierkante meter, waardoor ook zwakkere daken geschikt zijn voor een groendak. Als je zelf over je dak kunt lopen, dan kunnen er ook cassettes op worden gelegd.

Hoe leg je een groendak van sedumcassettes?

Sedumcassettes zijn geschikt voor platte of licht hellende daken. Als een dak erg helt, moeten er eerst speciale lagen tegen wegglijden worden aangelegd. De cassettes kunnen direct op het dak worden aangebracht, mits dat waterdicht is. Zo niet, dan kan je een laag ondoorlatende folie over het dak aanbrengen. Daarop kunnen de cassettes direct geplaatst worden, waarbij ze in elkaar geklikt worden. Het is niet nodig om verder een substraatlaag te plaatsen. Als er niet voldoende ruimte is voor een hele cassette, kan daar een stuk vanaf worden gezaagd zodat hij wél past. Houd zo’n 15 centimeter afstand tot de dakrand – deze ruimte kan je eventueel opvullen met grind, voor een goede afwatering.

Hoe onderhoud je een groendak met deze cassettes?

Na het aanleggen is het belangrijk om het dak de eerste weten goed te besproeien met de tuinslang. Zo wortelen de plantjes beter en groeien ze snel en mooi uit. Daarna onderhoudt het dak zichzelf! De plantjes houden uitstekend water vast en kunnen heel lang in leven blijven bij hitte en droogte. Twee keer per jaar kan je een kijkje nemen op het dak. Daarbij kan je eventueel onkruid en afval weghalen. Je kunt het dak dan ook bemesten met speciale mest en/of uitgebloeide stengels weghalen. Noodzakelijk is dit allebei niet. Als de planten echt te groot worden, kan je ze snoeien – een makkelijk proces, want Sedums hebben geen verhoute delen.

Wat zijn de voor- en nadelen van sedumcassettes?

Sedumcassettes hebben vergeleken met andere groendaken een paar voordelen en een paar nadelen.

Andere groendaken, met sedummatten of eigen aanplant, zijn een stuk zwaarder. Er wordt bijna altijd een laag substraataarde op het dak aangebracht. Ook moeten er voorzieningen worden getroffen voor een goede afwatering. Er kan hiervoor waterwerende folie worden gebruikt, en de dakranden moeten altijd gevuld worden met grind, net als de waterafvoer. Ook is het leggen van andere groendaken meer werk.

Aan de andere kant hebben sedumcassettes minder onderling verband, omdat er geen laag substraataarde is waar alle planten samen in wortelen. Bij een heftige storm zou het groendak daardoor beschadigd kunnen raken. Door de dunnere laag substraat heb je ook minder de voordelen van isolatie tegen hitte, koude en geluid. Ten slotte ziet een dak met cassettes  er door de opstaande randen van de cassettes minder mooi uit dan een dak met bv. sedummatten.

Sedumcassettes hebben de voordelen van een groendak

Sedumcassettes bieden alle voordelen van een traditioneel groendak. Ze isoleren het huis in zomer en winter, zorgen voor koele lucht, zijn goed tegen luchtvervuiling en mooi om te zien. Als u op uw dak kunt komen, maakt de beplanting het veel fijner om daar te zonnen of te ontspannen. Afgezien van lagere stookkosten en een aangenamere temperatuur verhoogt een groendak ook de waarde van een pand. Groendaken zijn namelijk erg populair. De plantjes op de cassettes zijn uitgekozen om rijk te bloeien. Daardoor trekken ze vlinders en bijen aan, die zelf weer andere dieren aantrekken. Zo vormt zich een stukje natuur midden in de stad.