Sedum Spectabile

sedum spectabile De Sedum spectabile is één van de vele soorten uit het geslacht Sedum. Deze vetplanten zijn bij uitstek geschikt om aan te planten op een groendak. Sedum spectabile is één van de grotere en ook één van de mooiere soorten, met een zeer rijke bloei en veel verschillende bloemkleuren. Deze plant staat ook wel bekend als Hemelsleutel, hoewel die term gebruikt wordt voor meerdere hoge sedum-soorten.

Een overvloedige bloeier op het dak

Sedum spectabile wordt zo’n 40 centimeter hoog en is daarmee één van de forsere bloeiende planten op het groendak. De plant vormt stevige, compacte bossen die in de loop van het seizoen een beetje uit elkaar kunnen vallen. De Spectabile bloeit met brede, platte bloemschermen op speciale bloeistengels die boven de bladeren uit groeien.

Grote, mooie bladeren met een fluweellaag

De plant produceert rondom zijn stelen dikke vlezige bladeren. Die zijn eirond, getand en bedekt met een zacht ogend waslaagje. De bladeren van deze soort zijn niet erg variabel in kleur: die varieert van licht- tot donkergroen, vaak met een blauwgrijze waas. Sedum spectabile is bladverliezend en maakt elk jaar dus nieuwe bladstengels aan vanuit de forse wortel.

Gewild om zijn rijke bloei

Interessanter dan de bladeren zijn de bloemen van deze soort. Die kunnen, afhankelijk van het ras, compleet andere kleurstellingen hebben. Combinaties van witgeel, groenig roze en zalmroze met paarsrood, bruinroze en lichtpaars zijn allemaal mogelijk. Soms ontwikkelt zich aan een witbloeiende plant ook opeens een roze- of paarsbloeiende stengel. Niet alleen hebben de rassen van Sedum spectabile interessante kleuren, de plant produceert ook bijzonder grote bloeischermen. De bloei is van augustus tot oktober.

Sedum en andere bloemplanten lokken bestuivers

Sedums, zeker de rijkbloeiende soorten zoals de Spectabile, zijn geweldige planten om bestuivende insecten naar je groendak te lokken. De planten produceren veel nectar, de voedingsbron voor nuttige insecten. Die verspreiden, terwijl ze nectar drinken, het stuifmeel van de plant en zorgen zo voor bestuiving en vermeerdering ervan. Sommige insecten, zoals vlinders, zijn erg mooi om te zien – en opvallend, midden in de stad. Zweefvliegen hebben larven die ongedierte eten en vervullen zo een nuttige functie. En op deze nectaretende insecten komen weer andere dieren af. Vogeltjes die zweefvliegen eten, jagende wantsen, libellen en spinnen, en zelfs vleermuizen die ‘s avonds insecten wegkapen. Zo ontwikkelt je groendak zich tot een klein ecosysteem!

Sedum spectabile aanplanten en onderhouden

Door de rijke bloemzetting is het geen wonder dat de Spectabile één van de gewildere vetplanten voor op het groendak is. Net als de andere sedum-soorten is hij goed bestand tegen de specifieke uitdagingen van deze groeiplaats. In de dikke bladeren wordt water opgeslagen, de plant is verankerd met een goed vertakte wortel, en de ondergrondse delen zijn vorstbestendig.

Aanplant van de Sedum spectabile

Ongeveer acht planten per vierkante meter zorgen voor een mooi bedekt groendak. De grond mag enigzins kalkhoudend zijn, maar dat is niet verplicht. De Spectabile houdt van de zon, maar verdraagt eventueel ook halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond, zodat er geen water blijft staan – de plant kan dan gaan rotten.

Onderhoud van de plant

Na de bloei blijven de (nog steeds decoratieve) bloeistengels staan. Als je dat gezicht heel storend vindt, kan je die in de late lente verwijderen. Voor de gezondheid van de plant maakt het niets uit. Bemesten is niet nodig, maar deze soort verdraagt wel rijkere grond dan andere sedums. Als de grond té rijk is, kunnen de bossen stengels uit elkaar vallen. Terugsnoeien in de lente helpt daartegen.

Waarmee valt deze plant te combineren?

Sedum spectabile is een stevige en vrij hoge plant. Hij combineert goed met planten die zich niet laten overvleugelen. Mooie combinaties worden gevormd met onder andere siergras, varens, Ceratostigma (loodkruid), Calendula (klokjesbloem), en Dianthus (anjer).