Sedum Acre

Sedum acre of Muurpeper is één van de kleinste en hardste vetplanten voor op het groendak. Deze soort sedum heeft kleine, kegelvormige blaadjes en kan daardoor nóg beter water vasthouden dan zijn verwanten. Daardoor is Sedum acre werkelijk voor elk dak geschikt.

Over de Sedum acre of muurpeper

sadum acreMuurpeper is een laag vetplantje en wordt niet hoger dan vijf a tien centimeter. Vanwege het kleine formaat is dit leuke plantje prima geschikt als bodembedekker of opvuller. Als je ergens nog ruimte hebt of zelfs wat spleten tussen losse stenen, kan je daar een stekje van de muurpeper in kwijt. De plant zaait zich vaak uit en wordt ook verspreid door vogels, die bij het foerageren stukjes afpikken en wegsmijten. Als hij aan de rand van een dak is geplaatst, kunnen er stengels over de rand heen gaan hangen. Je moet zelf beslissen of je dit aantrekkelijk vindt of niet.

Typische stengels en bladeren

Een kolonie muurpeper blijft laag en lijkt op een soort kussentje. De stengels hebben een typische vorm: ze blijven kort en zijn dicht bezet met de dikke vlezige bladeren. Daardoor lijkt het geheel wel wat op een groepje cactusjes. Niet zo raar, want Sedum acre is in staat om dezelfde dorre omstandigheden aan te kunnen. De bladeren verkleuren tijdens het seizoen van lichtgroen naar donkergroen. De onderkant van de stengels met de oudere bladeren krijgen vaak een roodachtige waas.

Kleine, gele bloemetjes

Sedum acre vormt niet, zoals veel sedums, lange bloeistengels met grote bloemschermen. De bloemetjes verschijnen direct aan de stengels en bloeien vaak één voor één, van mei tot juli. Ze hebben een felgele kleur, ongeveer dezelfde tint als een boterbloem. De weinige cultivars, zoals de ‘Elegans’ en de ‘Aureum’, bloeien met een wat donkerder geel.

Muurpeper – een inheemse soort

Muurpeper is een soort die van nature in Nederland voorkomt, en dus uitstekend op zijn plek is op een groendak. Het plantje wordt al van oudsher aangeplant op daken en dakpannen. Net als van de huislook, een andere vetplant, dacht men dat dit plantje het kwaad afweerde en blikseminslag tegenhield. Het feit dat de muurpeper de condities op dakpannen aankan zegt wel iets over zijn overlevingsvermogen! De naam van de plant komt van de scherpe peperachtige smaak als je op een blad kauwt. Dat is trouwens af te raden, want de plant is licht giftig.

Sedum acre op een sedumdak

Als de kleinste soort sedum is muurpeper op praktisch alle groendaken op zijn plek. Gebruik hem voor opvullen van lege plekjes, de voegen tussen tegels of stenen, of gewoon als bodembedekker. Deze sterke plant kan zo’n beetje alle mogelijke omstandigheden aan en blijft mooi groen in de winter.

Aanplanten van Sedum acre

Sedum acre is dol op zon. Net als veel andere vetplanten groeit hij het beste op arme grond waar zand doorheen is gemengd. Zet hem op een plak waar de plant niet overwoekerd wordt door hogere vegetatie.

Onderhoud overbodig

Dit is één van de makkelijkste sedums. Door de zeer vlezige bladeren kan de plant vocht opslagen en uitdrogen komt praktisch niet voor. Bemesten is absoluut niet nodig. In feite is uitdunnen het enige wat je misschien soms moet doen – muurpeper groeit snel.

Supermakkelijk te vermenigvuldigen

De plant staat bekend om zijn eenvoudige vermenigvuldiging. Elk afgebroken stengeltje kan worteltjes vormen en zich op een nieuwe plek vestigen. Het plantje kan tevens opgroeien uit zaad. Deze twee verspreidingsmethoden komen ook spontaan voor. De beste manier om muurpeper te vermenigvuldigen is overigens delen. Steek stukjes af van de kluit, compleet met stengels en wortels dus, en plant ze elders.

Combineren met lage vetplanten

De muurpeper groeit goed, maar blijft laag. Daarom is het slim om hem niet bij hoge varens, grassen en hemelsleutels in de buurt te zetten – die vangen het licht weg voor dit kruipende plantje. Combineer hem, heel traditioneel, met de mooie rozetvormende huislook, met steenbreek (Saxifraga) of met andere lage sedums.